Változások a Magyar webshopok szállítás szabályotásában 2024 Márciusától

Változások a Magyar webshopok szállítás szabályotásában 2024 Márciusától

A magyar webshopok és logisztikai szektor jelentős változások előtt áll 2024 márciusától, amelyek középpontjában a Magyar Posta áll. Egy új kormányrendelet értelmében minden online kereskedőnek lehetővé kell tennie, hogy az eladott árukat a Magyar Posta szállítsa, ha a vevő ezt kívánja. 

MPL

Az intézkedés célja, hogy szélesítse a fogyasztók választási lehetőségeit a szállítási módok tekintetében, ugyanakkor komoly kihívások elé állítja a webshopokat. A változások nem csak a szállítási opciók bővítését követelik meg, hanem azt is, hogy a webáruházak felülvizsgálják és esetlegesen módosítsák meglévő logisztikai és szerződési folyamataikat a Magyar Postával.

A rendelet szerint nem csak az egyetemes postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét kell biztosítani, hanem a webshopoknak tájékoztatniuk is kell a vásárlókat erről a lehetőségről egyértelműen és közérthetően. 

Ez azt jelenti, hogy a webáruházaknak módosítaniuk kell a szállítási módokat bemutató felületeiket, hogy azok tartalmazzák a postai kézbesítés opcióját is, amennyiben az adott termék szállítása nem ütközik a postai szolgáltatások általános szerződési feltételeiben meghatározott kizárásokba.

Ez a lépés jelentős adminisztratív és operatív terhet ró a webshopokra, különösen azokra, amelyek eddig nem dolgoztak szorosan a Magyar Postával. A változások megvalósítása érdekében a webáruházaknak felül kell vizsgálniuk logisztikai folyamataikat, tájékoztatási kötelezettségeiket, és szükség esetén szerződést kell kötniük vagy meglévő szerződéseiket kell módosítaniuk a Magyar Postával.

A változások hatásai kiterjednek a fogyasztóvédelmi aspektusokra is. A webshopoknak nem csak a szállítási módok bővítésére kell figyelmet fordítaniuk, hanem arra is, hogy az Általános Szerződési Feltételeik (ÁSZF) naprakészek és megfeleljenek a legújabb jogszabályi követelményeknek. Ez különösen fontos lesz a fogyasztóvédelmi bírságok összegének jelentős növekedése fényében, amely március 1-jétől életbe lép.

A webshopok számára tehát elengedhetetlen, hogy időben felkészüljenek a változásokra, felülvizsgálják és szükség esetén frissítsék ÁSZF-üket, valamint biztosítsák, hogy weboldalaik megfeleljenek az új követelményeknek. Azoknak a webáruházaknak, amelyek kizárólag a postai szolgáltatásból kizárt termékeket forgalmaznak, nem kell változtatniuk a jelenlegi gyakorlatukon, azonban a többségnek alkalmazkodnia kell az új szabályozáshoz.

A sikeres alkalmazkodás kulcsa a proaktív hozzáállás, a jogi és logisztikai előkészületek időben történő elvégzése, valamint a fogyasztók tájékoztatásának és az ÁSZF-ek frissítésének megfelelő kezelése.

Kezdjük el a közös munkát, 

kérje díjmentes ajánlatunkat