SEO: kulcsszó kutatás dióhéjban

Mondanunk sem kell, hogy a keresőoptimalizálás elengedhetetlen lépése a kulcsszó kutatás, mivel ennek segítségével tudjuk megtalálni azokat releváns kulcsszavakat, amelyek értékes látogatót hozhatnak honlapunkra.

Viszont a verseny egyre nagyobb, ezért egyes területeken igazi kihívást jelenthet a szakemberek számára egy-egy honlap vagy webáruház keresőoptimalizálása. Igaz azt is tudjuk, hogy a keresőoptimalizálásnak ez csak egy kis részét képezi, de a kezdetekben talán ez a legfontosabb feladat.

Általános probléma

Az egyik általános probléma az, hogy nem a megfelelő szakemberre bízzuk a kulcsszó kutatást, valamint a keresőoptimalizálás részfeladatainak az elvégzését. Ennek eredményeképpen könnyedén és egyszerűen járhatunk úgy, hogy a honlapunkat nem az üzleti céljainknak megfelelő kulcsszavakra optimalizáljuk. Vagy ha igen, akkor azokra akkora a verseny, hogy szinte képtelenségnek tűnik a megadott kulcsszavakra az első helyre – vagy legalább az első lapra – kerülni a Google organikus találatai között. A nem megfelelő kulcsszavak megadásával továbbá az is előfordulhat, hogy kiváló pozíciót foglalunk el a Google keresőben, de az ügyfeleink nem azokra a kulcsszavakra keresnek. Röviden: nincs vagy kevés a konverzió.

seo-keresooptimalizalas

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kulcsszavakat?

A fenti problémákat elkerülve, mindenképp olyan kulcsszavakat kellene választanunk, amire nagy valószínűséggel rá is keresnek az emberek. Ezért érdemes esetleg az ügyfél szemével is megvizsgálni a honlapunkat. Gondolj csak bele: ha úgy nézzük mindenki vásárló és fogyasztó, mindenkiben vannak kérdések, amikre hol keressük a választ? Persze, hogy a Google keresőben. Ennek eredményeképpen a kulcsszavakról könnyen megállapítható, hogy milyen keresési szándék van mögötte.

Egy gyors példa:

 • Ezt írod a keresőbe: „cipő”. Erről nem tudjuk megállapítani, hogy vásárlási szándék van-e a keresés mögött, mivel ez egy általános kifejezés. Nagy valószínűséggel valamilyen általános információra van szükséged a cipőkkel kapcsolatban.

 • Ezt írod a keresőbe: „futócipő”. Ez a kifejezés is általánosnak számít, de már jóval többet elárul a szándékaidról. Pontosabban azt, hogy milyen fajta cipő érdekel. Viszont azt nem, hogy vásárlói szándék áll-e a keresés mögött. (Talán azt feltételezhetjük, hogy vásárolni készülsz és információt gyűjtesz az aktuális kínálatból.)

 • Ezt írod a keresőbe: „futócipő rendelés”. Erről a kifejezésről 100%-osan megállapítható, hogy vásárlási szándék van mögötte, valamint már tudjuk, hogy mit szeretnél vásárolni. Miért? Mert ott van a „rendelés” kifejezés, valamint a melléknévvel ellátott termék: milyen cipő? Futócipő.

Ennek okán kijelenthetjük, hogy olyan kulcsszavakat érdemes választani, ami egyértelműen vásárlási szándékot hordozz magában. A Long Tail (hosszú farok) módszerre pont ebben tud nekünk segíteni.

“Long Tail” módszer

Ha a kifejezés szó szerinti fordítását nézzük, akkor azt jelenti, hogy hosszú farok. A Long Tail módszer a keresőoptimalizálás azon ágát képviseli, akik az összetettebb, specifikusabb, valamint valamilyen konkrét szándékot hordozó kulcsszavak felkutatására helyezik a nagyobb hangsúlyt.

Ez a módszer 3 csoportra osztja a kulcsszavakat: (Fenti példákat nézve.)

 • Általános kulcsszavak: „cipő”. Hatalmas témát ölel fel, valamint semmilyen szándék nincs mögötte. (Talán csak az információszerzés.) Általában ezekre az általános kifejezésekre hatalmas a verseny. Ahogyan a képen is láthatjuk, hogy 1 180 000 találat érkezett rá. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy az általános kulcsszavak termelik a legtöbb látogatót, de a legkevesebb ügyfelet is.(!)
  seo_altalanos

 • Specifikus kulcsszavak: „futócipő”. Itt sem érződik a vásárlási szándék, de legalább már van a kifejezésnek egy specifikus bontása. Azért joggal merülhet fel bennünk, hogy aki erre keress, az már egy konkrét termékkategóriára keres. Jelenleg éppen információt gyűjt és vásárlásra készül. Amint láthatod, erre már jóval kevesebb találat érkezett, de így is majdnem eléri a félmilliót.
  seo-specifikus

 • Részletesen körülíró kulcsszavak: „futócipő rendelés budapest”. Ez a kifejezés már tartalmazza a konkrét szándékot, valamint a földrajzi célzást is. Mit keres? Futócipőt. Mit akar? Rendelni. Hol akarja? Budapesten. Amit ennél érdemes megjegyezni, hogy erre a kifejezésre már sokkal kisebb a verseny. (Reméljük még ezzel tippet is adtunk.)
  seo-koruliro

Reméljük ezzel a példával sikerült elmagyarázni neked, hogy mennyire fontos lépés a keresőoptimalizálásban a kulcsszó kutatás. Ezért csak azt tudjuk ajánlani, hogy mindenképp érdemes szakemberre bízni ezt a tevékenységet.

Ha tetszik, kérjük oszd meg

Kezdjük el a közös munkát, kérje díjmentes ajánlatunkat

Ajánlatkérés »