Ötletek a weboldaladhoz

Abban ugye senki nem kételkedik, hogy a vállalkozásunk, cégünk egyik alap pillére egy saját weboldal a világhálón. Ha weboldal tervezésére adod a fejed vagy a már meglévőt szeretnéd kicsit feltuningolni akkor van néhány ötletünk a számodra, amikkel sokat segíthetsz az eredményességén.

A színvilág alapos megválasztása, majd annak követése az egész weboldalon át

Ha cégednek már vannak meglévő arculati elemei, mint a logó vagy egy meghatározott színvilág., akkor nyert ügyed van, hiszen innen könnyű dolgod lesz a továbbiakban. Ha ilyesmivel nem rendelkezel akkor sincs probléma, csak válassz ki 2-3 egymáshoz passzoló színt és gondolkozz ezekben a színekben ezután. Nem érdemes túlzásokba esni és a szivárvány összes színét felhasználni egy weblapon. Hagyatkozz az ízlésedre és játsz a szín kombinációkkal.

Könnyű navigáció biztosítása

Az egyik legfontosabb momentum a weblap megtervezésénél, hogy biztosítsd a felhasználók számára a könnyű eligazodást a weboldaladon. Találják meg amiért jöttek! A legelfogadottabb irányelv ebben a szempontban, ha az oldal navigációs rendszerét a bal oldalra vagy a felső részekre rendszerezed. Célszerű az oldalak alján megismételni a navigációs linkeket, hogy a lap aljáról ne kelljen túl sokat görgetni a weboldal tetejéhez.

Minimális speciális effektus használat

Valóban jól néz ki, ha feldobod kicsit a weboldaladat, de a túl sok animált design elvonja a látogatók figyelmét az oldal lényegesebb tartalmi elemeiről. Másrészt pedig jócskán megnövelheti a weboldalad betöltési idejét, ami nem előnyös, hiszen ha túl sokat kell várakozniuk a felhasználóknak előfordulhat, hogy ott hagyják az oldalt mielőtt betöltődtek volna a díszes elemek.

A háttér

Mindenképpen olyan hátteret válassz, ami könnyű olvashatóságot biztosít a látogatók számára. Ha sárga a szöveg, akkor nem célszerű fehér hátteret választanod, mert szinte olvashatatlan. A linkek olvashatósága maradjon meg meglátogatás után is. Legkönnyebben a sötét betűk világos háttéren olvashatóak, de a lényeg, hogy legyen meg a kontraszt a háttér és a betűk színe között. A mintás háttér nagyon jól mutat, de sajnos nem-et kell rá mondanod, mert rendszerint az olvasást gátolja.

Más oldalakra mutató hivatkozások

A más weboldalakra mutató hivatkozások új ablakban nyíljanak meg, hogy a felhasználók könnyedén vissza tudjanak térni a weboldaladra, miután megtekintették a külső link tartalmát.

Keresés

Ha a weboldalad nagyon összetett és jelentős mennyiségű tartalmat ölel fel, ne felejts el tartalomjegyzéket készíteni és lehetőséget nyújtani a keresésre a látogatóid számára.

Tartalom, tartalom, tartalom

Igaz, hogy eddig a weboldal megjelenéséről volt szó, de nem szabad elfelejtkezni a sokat emlegetett tartalomról sem! A legfontosabb amire figyelned kell a weboldal tervezés, készítés során, hogy minőségi tartalom előállítása legyen a legfőbb célod. A weboldal megjelenésén bármikor változtathatsz, de a tartalmad teszi értékessé.

Ezeket hanyagold:

  • Introk

  • Túl díszített szakasz határolók

  • Animált figurák

  • előugró ablakok túlzott használata

  • Automatikus háttérzene. Ha mégis szeretnél valamilyen hanganyagot vagy zenét a weboldalon, akkor azt a felhasználó indítsa el.

Neked van még ötleted? Oszd meg velünk!

Kezdjük el a közös munkát, 

kérje díjmentes ajánlatunkat