Milyen betűstílust használj?

Régen a webes betűstílusok (fontok) használata komoly korlátokhoz volt kötve, mivel olyan fontot kellett választani, ami nagy valószínűséggel szinte minden felhasználó gépén megtalálható volt.

Ez persze ma már teljességgel kijátszható: ügyes programozással bármilyen font megjeleníthető a honlaplátogató böngészőjében. A weboldalad egyik legfontosabb webergonómiai alapfeltétele az olvasható és szembarát font kiválasztása, mivel a honlapod legfőbb célja az üzenetközvetítés, és nem a vizuális „elkápráztatás”.

fontok

Használatra javasolt betűtípusok

Mindenképpen – a technikai és programozói megoldások ellenére – ismert és a legtöbb operációs rendszer fontkészletében megtalálható betűtípust érdemes használnod.

Ilyeneket mint: Verdana, Arial, Tahoma, Trebuchet, Calibri, Georgia, stb. Ha ezek mégsem nyerték el a tetszésedet, akkor a Google Fonts ingyenes készletében kedvedre válogathatsz.

Milyen webergonómiai szabályokat érdemes betartanod?

  • A betűméret legalább 12px méretű legyen, de a célcsoportodtól függően érdemes sokkal nagyobb betűméretet használnod. Ha tudod, hogy a célcsoportod az idősebb korosztályba tartozik, akkor a betűméret legyen nagyobb.

  • Olyan betűtípust válasszunk, amik talpatlanok. A talpas betűket mindenképp kerüljük, mivel sokkal nehezebb olvasni őket. A nyomtatott sajtó gyakran használ talpas fontot, de webre semmiképp sem ajánlatos. (Mi sem használunk.)

  • Ne használj egynél több betűstílust. A váltakozó betűstílusok használata nehezíti az olvasást, valamint csúnya is. A figyelemfelkeltésnél inkább a színekkel játszadozz, ne a fontokkal.

  • Egy sor ne legyen hosszabb mint 120 karakter. A hosszú sorok nehezítik az olvasást, ezért egy sornak az ideális hosszúsága körülbelül 70-120 karakter közé esik. Nézd csak meg nálunk!

  • Semmi esetre se használjunk fix fontméreteket, mivel mindenki saját maga kényelmére szabja a böngészőjét. Ez röviden azt jelentené, hogy mindenki más és más fontnagyságban szeret olvasni. Ennek eredményeképpen ne fosszuk meg a honlaplátogatót a kényelem lehetőségétől: százalékban adjuk meg a fontméretek nagyságát. (Akár csak a reszponzív dizájn esetében.)

  • A szövegeinket mindenképp törjük meg bekezdésekkel. Lehetőleg 5-6 soronként.

  • Használjunk figyelemfelkeltő alcímeket.

  • Főcímet h1-es taggel, az alcímeket pedig h2 és h3 taggel lássuk el.

Kezdjük el a közös munkát, 

kérje díjmentes ajánlatunkat