Miért szeretjük egyre jobban a rövid videós tartalmakat ?

Miért szeretjük egyre jobban a rövid videós tartalmakat ?

A fogyasztók 73%-a szívesebben néz rövid formátumú videókat, hogy megismerjen egy terméket vagy szolgáltatást, a marketingszakemberek 56%-a pedig arról számolt be, hogy 2024-ben a rövid formátumú videók voltak a legnépszerűbb befektetési trendek. 

Miért olyan népszerű? Ebben a bejegyzésünkben, most erről ejtünk szót. 

Mik azok a rövid formátumú videók?

A rövid formátumú videók azok, amik kevesebb mint 60 másodperc hosszúak. Azonban, vannak olyan marketingesek, akik szerint ezek a videók akár 3 percesek is lehetnek, de ha engem kérdeztek én maradnék a 60 másodpercnél.

Az emberek figyelme egyre jobban csökken, így egyre rövidebb videókra van szükségünk. A rövid formátumú videók információt adnak át kis falatnyi formátumban, így gyorsan nézhetőek lesznek, valamint lementhetjük őket, hogy később megnézük, ha több időnk van.

Miért is olyan népszerűek ezek a videók?

A fogyasztók figyelme egyre jobban csökken. A tudósok azt mondja, hogy az egyik döntő ok arra, hogy ennyire szeretjük a rövid formátumú videókat az, hogy a figyelmünk egyre rövidebb. Dr. Gloria Mark pszichológus nemrégiben írt egy könyvet, amelyben a kutatásai azt mutatják, hogy az elmúlt 20 évben az emberek figyelme egyre jobban csökken.

2004 óta folytatott kutatásai alapján arra jött rá, hogy az emberek figyelme egyre jobban csökken. Míg 2004-ben majdnem 3 perc volt az az időm, amíg egy dologra tudtak koncentrálni az emberek, az 2012-ben már csak 75 másodperc volt, míg 2017-2018 ban ez lecsökkent 47 másodpercre. Ez pedig nem csak a közösségi média tartalmakra vonatkozik, hanem a filmek és tv sorozatok egyes jeleneteire is, ugyanis manapság az átlagos felvétel hossza 4 másodperc, így egyre jobban hozzászokunk ahhoz, hogy egyre gyorsabb felvételeket látunk, mikor tévét nézünk. 

Egyes kutatások alapján a legtöbb fogyasztó csak akkor néz végig egy teljes videót, ha az kevesebb mint 60 másodperces. Emellett itt van még a TikTok, a Youtube Shorts és az Instagram Reels is, amely a rövid formátumú videókat részesíti előnyben úgy, hogy végtelen görgethető formátumban teszi ezeket eléjük.

Miért szeretjük a rövid videós tartalmakat?

Néhány indok, amiért annyira szerethetőek a rövid formátumú videók: 

Költséghatékonyak és könnyebben elkészíthetőek

A hosszú formátumú videókkal a marketingesek és a tartalom gyártóknak sokkal többet kell dolgozniuk, hogy megtartsák a közönségük figyelmét. Ez azt jelenti, hogy erősíteni kell a tartamukat dinamikus felvételekkel, hangulatfokozó zenével és hosszú mégis figyelmet felkeltő szövegekkel. Ezek mind több időbe, energiába, valamint pénzbe kerülnek

A rövid formátumú videók sokkal inkább lényegre törőek és gyakran kevesebb erőfeszítést igényelnek, hogy sikeresek legyenek. 

Hasznos információkkal tudnak szolgálni rövid idő alatt

A legutóbbi Adobe Survey szerint Amerikában 5-ből 2-en használják a TikTok-ot keresésre, míg a Z generációnál minden 10. ember nagyobb eséllyel keres a TikTokon mint a Google-ön.

A munka a család a hobbi és a pihenés között az idő egyre jobban felértékelődik, így a rövid formátumú videók által gyorsan tudunk információt szerezni, akár egy perc alatt is. Ki ne szeretné ezt?

Bárhol, bármikor megtudod őket nézni

Unatkozol, miközben várod a buszt? Görgess egy kicsit a TikTok-on. El kell valahogy ütni az időt két óra között vagy esetleg egy időpontra várakozol? Nyisd meg az Instagramot és nézz Reels-eket. Kell egy 5 perces szünet két meeting között és érdekel, hogy milyen új videót tett közzé a kedvenc színészed? Nyisd meg újra a TikTok-ot.

Az ilyen rövid formátumú videók könnyen nézhetőek bárhonnan és bármikor, akár a telefonunkról is. Nem elég, hogy kényelmes a fogyasztók számára, de segíti a marketingeseket is abba, hogy bizonyos tartalmakat újrahasznosítható más platformokon tudva, hogy valaki úgyis látni fogja azt.

Különféle okai vannak annak, hogy szeretjük a rövid formátumú videókat. Egyes okok kicsit aggasztóbbak, mint mások (komolyan, miért ilyen rövid a figyelmünk?), de az októl függetlenül a tény ugyanaz marad – a rövid formátum nem fog hamarosan eltűnni.

Kezdjük el a közös munkát, 

kérje díjmentes ajánlatunkat