Nagyon vártad, de mégsem járt Nálad a Google? – 1. rész

Elkészült az új weboldal, vagy készítettél egy aloldalt, blogot frissítettél stb., és telnek-múlnak napok, mégsem látod az eredményt az organikus találati listán? Lehet, hogy csak adnod kell a Google-nek még egy kis időt, de az is előfordulhat, hogy probléma van az oldaladon. Leírom, mit tudsz tenni!

google-bot

 

Az indexelés folyamata

A Google keresőpókjai nem valós időben dolgoznak. Ezt kevesen tudják, így ez hatalmas félreértéseknek szolgál táptalajul. Leegyszerűsítve a folyamatot, ez valójában úgy néz ki, hogy a Google pókok egy beállított ütem szerint, időnként körbejárják a világhálót (hisz pókok), s begyűjtik az új adatokat. Ezeket „hazahordják”, majd a Google indexeli és elraktározza őket. Az indexelés egy összetett folyamat, értelme, hogy a beérkező információhalmazból úgynevezett interpretált, lényegében csoportosított, címszavazott, strukturált, summa summarum könnyen kezelhető egységek jöjjenek létre.

A Google, amikor egy lekérés érkezik be a keresőjéből, nem a világhálóra küldi a pókokat, hanem az indexelt adatállományából keresi ki a releváns válaszokat, eredményeket. Ennek köszönhető, hogy lekérdezés után csak tizedmásodpercek telnek el, mire megkapjuk, amit kerestünk.

A pókok azonban nem indulnak útnak minden óra minden másodpercében, pedig a tartalmak még ennél is sűrűbben születnek (világviszonylatban). Sőt, maguk is megtanulják, hogy mely oldalak relevánsak, mely oldalak frissülnek sűrűn, s mely oldalalkat látogatják gyakrabban. Ezek prioritást élveznek, s a Google náluk sűrűbben kopogtat.

Egy frissen megjelenő oldalnak mindig többet kell várnia, hogy megjelenjen a releváns keresésekre. Akár hosszú-hosszú napokat is. Persze ha a türelem már rég elfogyott, és még ekkor sincs eredmény, érdemes utánanézni, hátha valamilyen hiba csúszott a gépezetbe.

 

A következő részben ezeket a hibalehetőségeket veszem sorra. Ha éppen efféle problémád van, érdemes lesz követni a sorozatot, ha pedig nincs, akkor még éppen időben tudsz felkészülni arra az esetre, amikor lesz. Mert lesz, ez már csak így van!

Kezdjük el a közös munkát, 

kérje díjmentes ajánlatunkat