Inkább szórakoztatásra vált a közösségi média?

Inkább szórakoztatásra vált a közösségi média?

A legnagyobb változás a közösségi média marketingben az elmúlt 5 évben nem a rövid formátumú videók vagy a generatív AI. A kulcsfontosságú fejlődés a marketing-specifikus perspektívából való elmozdulás az interkacióktól való elmozdulás a szórakoztató tartalom gyártása felé. 

Természetesen megvitathatjuk, hogy a szórakoztatás eddig is kulcsfontosságú eleme volt a marketingnek, de a közösségi média kezdeti napjaiban a fókusz a márkák számára az volt, hogy minél több interakciót váltson ki az emberekből ezzel is ösztönözték az embereket az elköteleződésre, azáltal, hogy lehetőséget biztosított a megcélzott ügyfelek számára, hogy kapcsolatba léphessenek, és válaszokat kapjanak.

Az algoritmusok implementálása ezt még jobban fókuszba helyezte mert több komment és több lájk azzal volt egyenlő, hogy több emberhez eljutott a bejegyzésünk. Az elkötelezettség továbbra is fontos, a platformok most már a lájk és kommenteken túl fejlődtek és arra fókuszálnak inkább, hogy minél több időt tölts az ő applikációjukban.  

Mindez a TikTok miatt. 

Évekig a Meta volt az aki a közösségi platformokat uralta és így ő diktálta azt is hogy mi a trend és mik azok a normák, amik a felhasználók interakcióit irányították. A Meta megtanulta, hogy a kommentek és a lájkok azok amik a felhasználókat biztatták arra, hogy maradjanak, így az algoritmus azokat a posztokat priorizálta, ahol ezek a viselkedések gyakoribbak voltak. 

Ez ahhoz vezetett, hogy megosztóbb és vitatkozóbb tartalmak jöjjenek létre, amelyre nagyobb eséllyel jöttek válaszreakciók. Ezek általában valamilyen magas érzelmi rezonanciát váltottak ki az emberből, mint öröm, félelem vagy harag. Ezek voltak azok a fő érzelmek , amelyek válaszadásra ösztönöztek és nem meglepő módon az algoritmus mivolta miatt ezek váltak az online tevékenységek fő mozgatórugójává. 

De a TikTok ezt megfordította és megváltoztatta azt, hogyan működnek most már a platformok. 

inkább szorakoztatásra vált a közösségi média

Ahelyett hogy a kapcsolatokra összpontosított volna a TikTok hangsúlyozta a posztokat és a kommentek és lájkok helyett arra helyezte a hangsúlyt, hogy mennyi időt töltünk a platformon, így minden megnézett klipból egyre több mutatót vett fel, hogy aztán finomítsa az egyes személyeknek megjelenő ajánlásokat. 

Lényegében a TikTok újra rendezte a közösségi média mátrixát, hogy a szórakoztatásra összpontosítson.  Ez azért is fontos mert az eddigi közösségi aspektusok már rég nem első helyen vannak a fontossági sorrendben 

Ez azt is jelenti, hogy a közösségi média marketingesek a stratégiáikat újra kellett alkotni. 

Ezek már nem azok a posztok, amiket a barátaid és családtagjaid tesznek közzé és nem azok a fiókok, amiket bekövettél. Valamint már az Instagramnál sem az a fontos, hogy minél több komment és lájk legyen a posztodon, hanem, hogy minél tovább nézzék az emberek és milyen gyorsan ugrod át a videókat. 

A Facebook használata is egyre jobban nő és a tartalmak 30%-a amit a felhasználók látnak mesterséges intelligencia által ajánlott tartalom. 

A kulcsfontosságú dolog az az alábbi : Míg az idő amit a Facebookon töltünk az nő annak hatására, hogy milyen ajánlásokat kapunk az oldalon, a tartalmak gyártása és az elkötelezettség egyre csökken, az emberek pedig egyre kevesebbett posztolnak a Facebookra és az Instagramra is, mint a múltban. 

Ez különösen igaz a fiatalabb fogyasztókra, akiknél még az Instagrams sztorik haszálata is csökkent több mint 10%-al. 

Az emberek egyre több időt töltenek mesterséges intelligencia által ajánlott videók nézésével de egyre kevesebb komment és elköteleződés van a megnézésen kívül. A közösségi média így egyre kevésbé lesz közösségi, mintsem tradicionális média egyre több szórakoztató elemmel. 

Ez marketinges szempontból annyit jelent, hogy lehet hogy módosítani kell a hangsúlyt, a minél több komment megszerzésétől a szórakoztató tartalmak gyártása felé . 

Az elköteleződés kiváltása régóta a közösségi média marketing egyik kulcsfontosságú eleme, mivel a platform algoritmusok előnyben részesítik a választ generáló tartalmakat. Mostanra szinten minden platform egyre jobban igazodik az eltöltött időhöz, ami többnyire videóklippeken keresztül történik. 

Ebben az esetben pedig a legszórakoztatóbb tartalom győz, nem pedig olyanok amik a felhasználók véleményét kérik ki. 

Amikor pedig belegondolunk a generatív AI térnyéréssébe, egyre nagyobb esély van arra, hogy még nagyobb fókuszt kapjon, hiszen ezek az eszközök létretudnak hozni ember által készített képekhez, szövegekhez és videókhoz hasonló tartalmakat, azonban amiven nem tudnak előjönni azok az igazán kreatív ötletek vagy legalábbis nem olyan könnyű neki, mint nekünk hiszen nincs saját ötletük. 

Kezdjük el a közös munkát, 

kérje díjmentes ajánlatunkat