Facebook AI újdonságai

Facebook AI újdonságai

Egyre több közösségi média oldalon fedezhetünk fel mesterséges intelligencia által beüzemelt új funkciókat. Ezzel lépést tartva a tavalyi év végén a Facebook és a Meta sem maradt le, ugyanis rengeteg új AI által működtetett funkciót mutatott be az oldalaikon, valamint a jövőben rengeteg ezzel kapcsolatos funkciót terveznek beiktatni.

meta és ai

EMU videó és EMU  Edit

Az EMU egy magas minőségű videó generátor, amely sima AI által generált képeket alakít át videókká, amelyeket később szöveges instrukciókkal lehet megváltoztatni . Videót tud alkotni szimpla szöveges instrukciókból, egy kép felhasználásával , vagy a kettő egyszerre való kombinálásával. Az általa használt folyamat két lépésből áll: a szöveges instrukciók alapján alkot egy képet, majd ebből a generált képből, a szöveg alapján alkot egy videót. Ezek a videók általában négy másodpercesek és 16 képkocka/másodpercből állnak, egy 512x512 pixelkockában. Azonban, ha az ember csak egy szimpla képet ad meg, amelyhez ír egy szöveges instrukciót, a program azt is képes legenerálni, így ez a technológia felülmúlja jelentős mértékben a korábbi munkákat. 

Az EMU másik modellje az EMU Edit, amely szöveges utasításokon keresztül képes olyan feladatokra, hogy a képeken eltávolítja a hátteret, hozzáad színeket és szerkeszt a képen. Az elsődleges cél a hihető kép létrehozása, amely alapján az EMU Edit csak azokat a képpontokat módosítja amelyekre a szerkesztési kérés történik, hogy minél pontosabb legyen. 

Image, képgenerátor

meta imagine ai

A Facebook által létrehozott Image, képgenerátor egy teljesen újfajta modellel működő mesterséges intelligencia által működtetett képalkotó program. A modell a Meta által kitalált EMU-ra támaszkodik. 

Az Images, mint messenger funkció már a csoportos beszélgetéseken keresztül elérhető volt, amely használatával az emberek képesek voltak egy csoporton belül képet generálni, melyre a többi tag tudott reagálni így csapatban szerkesztették az AI által generált képet. 

Az Images azonban már külön oldallal rendelkezik, amelyet az www.imagine.meta.com/ oldalon lehet megtalálni.  Sajnos ez a funkció még Magyarországon azonban nem érhető el. A regisztrációhoz  nem elég a Facebook megléte, ugyanis a Meta azonosítókkal kell bejelentkezni vagy ha azzal nem rendelkezünk, akkor létre kell hozni egyet. Ezzel ösztönözik az embereket  a Meta által létrehozott virtuális valóság alapú, Metaverse használatára.

Az Imagine alkalmazásban létrehozott képeket egy vízjellel jelölik meg a kép bal alsó sarkán melyen látszik, hogy az adott képet a “Meta AI” készítette. Ezt a későbbiekben szeretnék olyan vízjelre változtatni, amelyet nehezebben lehet a képről eltávolítani. 

 

Expander

A Meta nem csak a Facebookon kreál AI által dolgokat, hanem az Instagramon is. Ilyen például az Expander nevű fejlesztés, amelynek a lényege, hogy a már meglévő képünk, ha fektetett pozícióban készül, akkor ezt képes tovább fejleszteni olyan méretűre, hogy azt portré méretűvé átalakítja és fordítva.

AI sztár chatbotok 

Az Amerikai Egyesült Államokban elérhető funkció lényege, hogy olyan chatbotokat hoznak létre, amelyek bizonyos hírességekre alapszanak, mint például Snoop Dogg vagy Paris Hilton, akik különböző karaktereket alakítanak.  A facebook ezzel olyan karaktereket hoz létre, amelyeknek külön személyisége véleménye és érdeklődési köre van, ezzel szórakoztatóbbá téve a velük való kommunikálást. Újdonság még, hogy arra törekszenek, hogy minél több beszélgetésre emlékezzenek ezek a chatbotok, hogy hosszas beszélgetést lehessen velük folytatni. A Facebook mellett az Instagramon és a Whatsappon is elérhetőek lesznek. 

meta szárchatbotok

Egyéb Meta AI által létrehozott funkciók

Ezek mellett a Meta több más újdonsággal is előállt. 

Ilyen az a Meta AI chat lehetőség, amely során az ember a mesterséges intelligenciától kérhet javaslatokat, bármilyen témakörben, hogy keressen neki hozzá egy Reels videót. Tegyük fel, hogy utazunk valahova és éttermet keresünk, ha a Meta AI-nak írunk akkor az ajánlani fog nekünk olyan Reels videókat, amelyek azon a településen lévő éttermekben készültek, hogy ezzel is segítse az embereknek a választási lehetőségeket.

A szövegek írását is megkkönnyítik, hiszen olyan szöveggeneráló lehetőségeket is létrehoznak, ahol az embereknek egyszerűbb egy szülinapi köszöntőt, vagy egy tökéletes facebook posztot esetleg a platformon található társkereső profilunk szövegének tökéletesítésére is alkalmas lehet. 

Ezen felül tesztek folyank olyan funkciókkal kapcsolatosan is, amelyek bizonyos csoportokban releváns információkat jelennek meg a fontosabb bejegyzésekből és témákból, hogy az emberek ne maradjanak le ezekről. 

A Marketplace-en olyan funkciók tesztelése, amelynél az embereknek több információt nyújt a megvásárolni kívánt terméktől, valamint relevánsabb találatokat dob fel, mint alternatív termék. 

Végül pedig javítják a keresése képességeket, hogy az ismerősök, oldalak, csoportok és piacterek adatai között könnyebb legyen a keresés. 

Kezdjük el a közös munkát, 

kérje díjmentes ajánlatunkat